Регионалните организации на Лайънс отбелязаха Деня на Лайънс в ООН с представяне на дейността си

Пазарджик, Велинград и Панагюрище

Ръководителите на четирите Лайънс клубове в Пазарджик, Велинград и Панагюрище, зоналният председател Ирина Белева и регионалният председател за южна България на Дистрикт 130 д-р Любомир Димитров представиха дейността на Лайънс организациите на територията на зона "Бесапара". Повод за пресконференцията им в Пазарджик бяха двата юбилея - 100 години Лайънс интернешънъл и 25 години Лайънс движение в България, както и днешния Ден на Лайънс в ООН.  Лайънс и ООН  работят  заедно по голям брой хуманитарни проекти. Лайънс клубовете осигуряват доброволци и финансова подкрепа също за проекти на УНИЦЕФ, Световната Здравна Организация и ЮНЕСКО.Историята на Лайънс движението представи зоналният председател Ирина Белева. Тя подчерта, че в момента повече от 1 милион и 400 хиляди членове обединяват дейността си, посветени на това да помагат на тези, които се нуждаят. Общо 38 са Лайънс клубове в България. Основната им цел е да работят в полза на обществото и нуждаещите се. 118 са членове в зоната, като най-големите организации са в Пазарджик и Панагюрище, посочи Ирина Белева.

Местните клубове развиват сериозна благотворителна дейност. Всеки от тях подпомага незрящи ученици и студенти, отпуска стипендии, подпомага различни благотворителни инициативи, като средствата за тях се събират от членовете на съответната Лайънс организация. Инициативи по случай Деня на белия бастун, дарения на хранителни продукти за домове за възрастни хора и на 10 компютърни конфигурации за домове за деца са част от реализираните инициативи на Дамския Лайънс клуб, които отчете председателят на клуба Гергана Стоева. По-голяма част от инициативите им се реализират с подкрепата на Мъжкия Лайънс клуб в Пазарджик. Във Велинград членовете на Лайънс са подкрепили организацията на конкурс "Плакат за мир", осигурили са награди за конкурса, организирали са благотворителен коледен базар и бал, отчете Вили Иванова, председател на клуба.

Една нова инициатива на Лайънс е организацията на профилактични очни прегледи за деца, съобщи д-р Любомир Димитров. Той посочи, че клубът в Панагюрище е осигурил през тази година очен преглед на всички първокласници от общините Панагюрище и Стрелча - общо 214 деца. Новата им инициатива е профилактични прегледи за гръбначни изкривявания, през които са минали всички второкласници и третокласници в двете общини. Прегледите се извършват от специалисти - членове на Лайънс, които отделят от личното си време, за да се посветят на каузата. Лайънс клубовете подчертаха доброто си сътрудничество с Ротари клубовете в региона.

Коментари (0)

Вашият коментар :